Hermeneutes

Constituïm, l’equip de l’IER, un grup esquifit però polivalent, d’hermeneutes de l’obra d’en Reig que traginen l’univers de l’atleta amb mínim risc d’entrebancar-se l’un amb l’altre. Lawrence d’Aràbia i Alí Bei travessen deserts. Dos polls al cap d’un pelut. El Capità s’atura a gaudir de les inabastables qualitats literàries de Reig, i n’Alviló (jo mateix) m’entretinc cercant aquelles connexions històriques i culturals que em fan veure en Reig aquí i allà. Cares de Bélmez d’un barbut amb boina i cara de mala llet.

Jo, a la meva, continuo experimentant epifanies.

Heu vist la pel·lícula Dans la Maison? No? Prou que us la recomano. Si ja ho heu fet, veureu com, una vegada més, el cinema francès s’apropa a l’obra d’en Carles Reig. Si amb Baise-moi, Virginie Despentes i Coralie Trinh Thi xuclaven de Travessa deserts ara és François Ozon qui manlleva l’anècdota i part de l’esperit de la novel·la Contraataquen.

“Un hàbil aprenent d’escriptor captura un lector per a què l’acompanyi en el seu procés de creació al mateix temps que, a poc a poc, el manipula fins a trasbalsar totalment el seu món.”

Varia el context, l’entorn, l’idioma i en la pel·lícula tot resulta més banal i intranscendent. La sinopsi, vàlida per a tots dos treballs, és tan sols una part lleugera del contingut d’una obra. Potser tan sols un truc que empra l’autor per dur-nos on vol. Això si, ús confesso que, arribat el cas, m’agradaria veure per un forat a tots dos artistes prenent un cafè. Hi ha en ells una energia i un risc similar. Una visió de la creació perversa i lúcida i una malèvola i trapella interpretació del paper del lector, mestre i jutge. I el sexe arreu, com l’energia que mou els fets i els hi dóna una raó. També hi ha crueltat i un despietat retrat dels ressorts esquifits de la creació en miniatura. Una burla a la cultura que es resumeix en un tríptic d’exposició.
Totes dues obres són comèdies cruels. La mirada de l’artista lúcid que mira el que l’envolta amb actitud d’advertir-nos: Jo ja us ho havia dit.

Alviló Estcru

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: